Monday, 17 October 2011

Dah tu keja die...

Awek lalu...awek lalu... pewwittttttt..... haha, ape jadahnye tetibe nak menggedik di situ, padahal sepanjang-panjang gua hidup ni gua yakin gua belom penah lagi nak memiwwit awek-awek macam tu. Fes, gua memang bukan jenis yang suke memiwwit... seken, gua jenis pemalu kot... "Eh, tumpang lalu ye..." kata gua sambil bongkok sikit badan dan berlalu dengan lemah gemalai... Ok, cukup-cukup. Takat tu je intro yang takde kne mengena... back to da topic, hari ni fes time, the fes day and hari ini gua cipta sejarah hidup gua yang tersendiri... gua akhirnya dimerit 10 markah. in fact, bukan gua sorang je tapi 15 orang budak-budak kelas gua kena... Semua atas sebab yang sama, lewat masuk kelas. Lewat 5 minit je kot, tu pun nak berkira...

Cube bayangkan, abis je kelas terus gi makan tengahari... menapak naik tangga ke tingkat 3 pastu terus landing dalam bilik berhawa dingin "hawa dingin? ceh, ayat cam harammm. guna perkataan ekon tak boleh ke? blah la lu mamat..." Hui, nikmat tak terkata dengan kata-kata apatah lagi dengan kosakata... Bile dah stat tido, rasa macam tanak bangun derr... ha, tu yang buat gua lewat sikit masuk kelas. Tapi gua ok, masih lagi cool walaupun gua dimerit 10 markah... Gua terima pasal tu memang salah gua, gua yang buat salah... Susah nak cari laki macam gua ni, sanggup mengaku salah dan bertanggungjawab pulak tu...."ces, ayat masuk lif tekan tingkat 10. bedebah..."

Yang gua tak berapa nak berkenan kenapa harus ade suara-suara belakang yang duk kutuk-kutuk IC yang bagi demerit tu...Err, IC ni in-charge ye, bukan mykad tu. Gua ni pun bukan baik sangat, kadang-kadang kutuk sikit-sikit tu gua join jugak la huhu... Bagi gua senang je, kau salah kau kena. tu je... Bukan niat dia kot nak demerit-demerit ni, tapi dah tu memang kerja die... nak buat macam mana lagi ye dak? Sama la cam masa gua kerja opis boy dulu, asal audit masuk je mesti ade yang gabra. Pastu duk cakap 'audit asik cari salah je...' Hello, dah tu kerja dia... padahal bukan cari salah, kerja dia nak pastikan u all buat kerja dengan betol, bile buat kerja dengan betol dah tentu takde salah, bile takde salah bakpe nak takut kat audit pulak. Bese orang yang takut ni orang yang wat salah kan... Berani kerana benar, takut kerana salah. Ha, tu dia pepatah melayu dah keluar...

Secara officiallnya esok pagi gua akan dapat surat cinta berwarna pink...sikit punye jambu da surat rasmi yang mengesahkan gua demerit... dan gua ade baki lagi 90 markah sampai bulan 3 tahun depan. Gua ingat gua nak frem surat tu buat kenangan di hari tua nanti... boleh r anak cucu cicit gua baca nanti kan, buat pengajaran kat dorang pulak. Out...

Harap-harap surat tu nanti tak la jambu macam ni kan...

p/s : gua dah tukar nama blog gua... nanti gua cite pasal ape gua amek name ni ok...

Friday, 14 October 2011

Awek dan Bau Ketiak

Petang kelmarin gua masuk ladang... belajar sikit2 ilmu perladangan, balik ladang badan peluh2 jadi sementara tunggu peluh kering dalam bilik tu gua and the geng lepak2 r main Royal. Tengah sedap2 layan borak tetibe plak rama2 kesayangan gua call. Gua agak ni mesti kes rindu ni, tak penah cik rama2 ni call pukul 6.50 petang. Biasa tu tak call 3 minggu pun kitorang rilek lagi, tak macam kapel lain yang seangkatan gua la kan, tetiap masa mesti nak mesej awek. Mesej pasal ape gua tanak amek peduli. Dan perbualan kitorang cam kapel lain jugak la, tapi topik yang kitorang bincang petang semalam buat cik rama2 geli dan gua pulak geli hati ;

"abang buat ape tu?" - ayat basic dari si rama2

"ni ha tengah main terup" - jawab gua. Ringkas dan jujur.

"Tengah tunggu peluh kering ni, pastu baru gi mandi. Tadi masuk ladang" - tambah gua lagi.

"Eee...wekkkk, abang busuk. Mesti berbau ketiak tu... busukkkkk" - balas si rama2. Sedas gua kena kutuk. Ces...

"Ha, sekarang awak boleh la nak wekkk wekkk... nanti bau ni jugak la yang awak duk rindu2 tau" ayat balas gua tanda mempertahankan diri.

"Bau ketiak abang? Eee...takde makna nye nak rindu2 bau tu"

"Eh betolla, abang pernah baca artikel pasal mende ni tau. Ramai pompuan yang ngaku, siap dorang suruh hubby dorang tinggal sikit bulu ketiak masa nak trimm tu, kalau takde bulu bau kurang sedap tau..." Cakap gua based on fakta.

"Taknak la saya, geli la, abang..." balas si rama2.

"Hahaha...sekarang ni memang la geli, pasal belum dapat. Nanti dah dapat, baru awak tahu macam mana perasaan bau ketiak tu... hahaha..." jawab gua sambil gelak2.

Dan kitorang pun berborak sampai la azan Maghrib berkumandang. Bercinta2 jugak, tapi pastikan cinta dengan yang kat Atas tu yang nombor satu ok...

*********************************************

Tadi gua search pasal ni, dan kat FB pun ade discussion pasal bende ni tau kat page Rahsia Perkahwinan, siap dengan artikel kajian pasal bau ketiak ni...



Haha, see... jadi gua nak sarankan kepada suami2 atau pakwe2 sekalian supaya tinggal la sikit bulu ketiak tu masa bercukur yek... Bau ketiak pun ade peranan jugak dalam kebahagiaan rumahtangga ni. Tapi kalau bau ketiak si isteri @ awek, gua tak ambek port ok...haha. Out..   

Wednesday, 12 October 2011

My Life As A Student Again...

Hari kedua gua berblog, banyak lagi benda2 yang gua perlu dan kena belajar... Gua pun tak pasti blog gua ni nak fokus tang mana, hidup gua ke, isu semasa ke, tapi gosip2 gua tak main. Kalau ade pun cuma kebetulan je la kot. Ni pun gua tak tahu nak tulis pasal ape, penyudahnye gua cite sikit la pasal life gua kat sini.

Ye, gua dah kembali menjadi student, gua ni trainee sebenarnye dekat satu firm ni. Quite established jugak la company ni. Sekarang ni gua ade kat sebuah resort kat negeri perak, menghabiskan sisa2 kehidupan selama 3 bulan kat sini, lepas tu ade praktikal 4 bulan. Belajar macam2 perkara sebelum gua diambil bekerja.

 
Okeh, kat bawah ni gua nak highlight beberapa point yang gua kira agak hebat kalau nak dibandingkan dengan student2 u yang amek degree tu...

1) Kelas gua dapat habiskan silibus mechanical & engeneering in plantation dalam masa 8 jam je, berbanding budak2 UPM yang habiskan dalam masa 1 sem (Lec UPM kot yg ajar kitorang). Faham ke tak belakang kire, yg penting habis silibus...

2) Untuk kelas Mill, kitorang dapat habiskan 459 slide dalam masa 8 jam... gile bengkak otak time ni

3) Ade 1 Subjek khas 'Cara2 marah pekerja'... Sebelum ni gua penah dengar kelas Anger Management, tapi yang ni terbalik pulak. Siap kena buat role play lagi... lepas tu of kos la ade juri2 untuk komen kite. Marah tak betol la, nada mendatar la, bagai lagi la...  Dah macam rancangan Pilih Kasih pulak dah...

4) Kelas gua kecik je, 26 orang student... dalam banyak2 tu, takde seorang pun perempuan... Sadis kan huhu.

5) Sistem demerit yang memeningkan... Setiap trainee ade 100 markah, markah akan ditolak bagi setiap kesalahan ; kecil 10 markah, besar 20 markah. Yang bes, kitorang kena kekalkan 60 markah ke atas selama setahun. Kalau kurang, hai2 bye2 la jawabnye... So far, gua ade lagi 100 point, Alhamdulillah...hehe

Okeh, cukup takat tu je la kot... mata pun dah ngantuk, nanti kena bangun kul 5.15 pagi kot... Out.

Tuesday, 11 October 2011

Salam Perkenalan Gua Ucapkan...

Dah 2 bulan dan 12 hari gua kat sini, selama itu jugak la gua buat benda yang sama hampir setiap hari. Bangun pagi seawal 5.15 pagi, roll call dan semayang subuh kat surau, pastu kawad, pukul 8 pagi masuk kelas, malam ade kelas agama pulak. Rutin gua sama je 6 hari seminggu. Pagi ahad plak ade kelas taekwando, aah cantek kan... petang ahad tu je la masa nak outing. Tu pun kena mintak kebenaran dulu beb, dah ngalahkan outing masa gua duk asrama dulu. Ces... Tapi nak buat macam mana kan, dah memang jadual gua macam ni. So gua terpaksa r ikut, kalau engkar kang mau kena kick-out dari tempat ni. Takpe2, ade lagi 17 hari sebelum gua blah dari sini, dan gua pasti gua akan merindui kehidupan gua kat sini.
Tapi ade ke benda yang gua akan rindu kat sini? Of kos la ade, bawah ni gua listkan perkara2 yang gua akan rindu nanti bila gua dah blah dari sini...

1) Bilik gua yang superb... kongsi 3 orang, ade aircond, lengkap tv ngan furniture, shower air panas. yang bes, tak perlu nak pikir kemas2 katil pasal setiap hari ade housekeeping tolong kemaskan...hehe.

2) Makanan yg superb menjilat jari... Tang makan memang bes, makan la sebanyak mana yang mampu... awek2 F&B pulak boleh layan borak... Yang bes, wa tak perlu kuar sesen pun untuk makan... bes kan?

3) Ngeteh malam2... hoho, ni aktiviti paling tak berfaedah yang gua buat kat sini. mengeteh kat restoran tepi tasik, siap ade karaoke tu. Layan borak sampai kedai tutup, kitorang plak yg off lampu kedai tu... memang layan borak tak hengat dunia ni... Selasa malam ngan malam jumaat gua stop aktiviti ni pasal ade kelas agama...hmm, amin...

4) Gaji gua tiap2 bulan masa duk sini... walaupun tak banyak, tapi kos hidup gua kat sini zero beb... bayangkan kalau selama 3 bulan gua cuma perlu pergi kelas je, tup2 gaji masuk... lepas bayar kete dan kirim sikit kt orang tua, peh... memang banyak lagi kot balance die...

Gua rasa, kalau la gua kena macam ni selama 5 ke 10 tahun pun gua sanggup... Masa buat degree pun tak seheaven macam ni kot huhu. Huh, terasa macam panjang la pulak untuk fes entry ni... Ok, out



p/s : macam tak sesuai je gua kasi nama kalkatubiru untuk blog ni... rasa cam jambu je.. cessss......